Γεώργιος Αλ. Γεωργιάδης DDS MSc

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΠΡΟΣΘΕΤΟΛΟΓΟΣ

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στα Οδοντιατρικά Βιοϋλικά
Κλινική Εξειδίκευση στην Προσθετολογία
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών

www.dentalmedcare.gr

Τα τελευταία χρόνια τα οδοντικά εμφυτεύματα απασχολούν ολοένα και περισσότερο όλους μας. Η αύξηση του μέσου όρου ζωής αλλά και  η επιθυμία για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα δημιούργησε την ανάγκη για επιπλέον εξέλιξη και στον τομέα της οδοντιατρικής.

Το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον  των ασθενών ως προς την χρήση των εμφυτευμάτων δημιουργεί και σχετικές απορίες, των οποίων αποδέκτες γινόμαστε καθημερινά στα ιατρεία μας,  όπως π.χ. αν είναι επώδυνη η τοποθέτησή  τους, ποια είναι η διάρκεια ζωής τους, ποιό το κόστος τους  κ.λπ. Ας τα δούμε λοιπόν από την αρχή.

 

Πώς ξεκίνησαν τα εμφυτεύματα

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο άνθρωπος επιχείρησε  να δώσει λύσεις στην απώλεια των δοντιών του με εμφυτεύματα πολλών διαφορετικών υλικών, όπως πχ  πολύτιμων ή μη μετάλλων, κεραμικών ή ακόμα και με μετεμφυτεύσεις φυσικών δοντιών.

Τα σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο και συνήθως έχουν το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Μία « τυχαία» ανακάλυψη στην πορεία μιας έρευνας με τελείως διαφορετικό αντικείμενο, οδήγησε μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Per-Ingvar Branemark στην διαπίστωση ότι το τιτάνιο σχηματίζει έναν πολύ ισχυρό δεσμό με το οστό που το περιβάλλει, διαδικασία που ονομάστηκε οστεοενσωμάτωση.

Από την πρώτη δημοσίευση του Branemark το 1981 για την  οστεοενσωμάτωση μέχρι σήμερα, 30 χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει βελτιώνοντας τις τεχνικές τόσο ως προς την τοποθέτηση όσο και ως προς την αποκατάσταση με προσθετικές εργασίες.

 

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποτελεί μία θαυμάσια εναλλακτική πρόταση για την αποκατάσταση ελλειπόντων δοντιών με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή όπως:

✓ Δεν απαιτείται επέμβαση (τρόχισμα) στα διπλανά δόντια

✓ Αποδίδεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

✓ Δίνονται λύσεις σε ολική απώλεια δοντιών  στηρίζοντας καλύτερα τις οδοντοστοιχίες και τελικά βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τις φορούν.

Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες και αντίστοιχες στατιστικές δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν σε χρήση ακόμη και μετά από 30 χρόνια, με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν, πάνω από 95% στα 10 χρόνια .

 

 

Παράγοντες επιτυχίας 

Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των εμφυτευμάτων είναι η σωστή  στοματική υγιεινή καθώς και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχό τους.

Το κάπνισμα ή η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα καθώς και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να αποτελέσουν επιβαρυντικούς  παράγοντες  και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ελέγχονται.

Κατά την διαδικασία αξιολόγησης του περιστατικού και την τελική επιλογή εξετάζεται εκτός από την στοματική κατάσταση, η  γενική υγεία του ασθενούς, η ηλικία αλλά και η επιθυμία του να βελτιώσει την ποιότητα ζωής  του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση εμφυτευμάτων ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια ως θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν χάσει όλα τα δόντια τους και υπέφεραν από την χρήση των συμβατικών ολικών οδοντοστοιχιών.

 

 

Διαδικασία Τοποθέτησης

Η  τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει σε κατάλληλα εξοπλισμένα οδοντιατρεία (με τοπική αναισθησία). Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εμφυτεύματα δηλώνουν ότι τόσο η διαδικασία της εμφύτευσης όσο και η ενόχληση μετά την τοποθέτησή τους ήταν πολύ ηπιότερη από αυτή που περίμεναν.

Η πλειοψηφία των ασθενών ελέγχουν τις όποιες ενοχλήσεις  μετά την σχετική επέμβαση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων με ένα ήπιο παυσίπονο.

 

Κόστος θεραπείας

Το κόστος της θεραπείας με εμφυτεύματα ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν και ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τα στηρίζουν.

Σε βάθος  χρόνου η λύση με οδοντικά εμφυτεύματα αποδεικνύεται τελικά οικονομικότερη έναντι των παραδοσιακών αποκαταστάσεων, διότι οι εργασίες σε εμφυτεύματα αντέχουν περισσότερο στον χρόνο και δεν χρειάζονται συχνά αντικατάσταση.

Εν κατακλείδι, η χρήση εμφυτευμάτων αποτελεί μια απόλυτα αξιόπιστη, σύγχρονη, αποτελεσματική, με μεγάλη διάρκεια ζωής θεραπευτική μέθοδο που βελτιώνει σημαντικά τόσο την εμφάνιση όσο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.